Dallas Reseguide 

Visa version för: Små skärmar
Stora skärmar

Om Dallas-Fort Worth Metroplex

Dallas-Fort Worth Metroplex är USAs fjärde största metroplex (storstadsområde), och här bor drygt 6 miljoner invånare. Dallas som är områdets största stad, är med sina 1,3 miljoner invånare USAs 9:e största stad och 3:e störst i Texas efter Houston och San Antonio.

DFW Metroplex består, förutom Dallas, av några hundra städer av mycket varierande storlek. Fort Worth är näst störst med 700.000 personer och Arlington är trea knappt 400.000. Sen följer en rad städer som blir mindre och mindre ner till de allra minsta som bara har några tusen invånare.

Geografi

Området kring Dallas-Fort Worth ligger i "Texas blackland prairies", vilket är en del av prärien med en ovanligt näringsrik svart jord. Eftersom det ligger på prärien är hela området kring Dallas ganska platt. Dallas ligger ungefär 40 mil från Houston som ligger vid kusten till Mexikanska golfen söderut från Dallas. Andra större städer i närheten är San Antonio och Oklahoma, som även de ligger c:a 40 mil från Dallas, sydväst respektive norrut från Dallas.

Väder

Vädret i Texas är mycket varmare än i Sverige. På sommaren är det oftast 30-35 grader på dagarna och drygt 20 på nätterna. På vintern är dagarna svalare med knappt 15 grader och nätterna brukar temperaturen sjunka till strax över 0 grader. Det kommer ganska lite nederbörd i Dallas och regnet är ganska jämnt fördelat under året, men under vår och höst ökar det något.

Se sidan med generella länkar för tips om sidor med mer detaljerad väderinformation.

Centrala Dallas - gamla och nya byggnader sida vid sida

Dallas

Dallas är en platt och ganska utspridd stad. Den utgör en femtedel av Dallas-Fort Worth Metroplex. I downtown Dallas finns det ett antal byggnader som är över 200m, men i övrigt är det mesta avsevärt lägre.

Ett flertal företag har valt att lägga sina huvudkontor i Dallas eller städerna runt omkring. Bland annat 7-Eleven, American Airlines och världens näst största företag ExxonMobil.

Dallas har flest gallerior per capita i USA, så gillar man shopping är Dallas ett bra resmål.
Förutom alla kontor och gallerior finns det även en hel del grönområden och Dallas har totalt över 400 parker.

Tarrant County Court House i centrala Fort Worth

Fort Worth

Centrala Fort Worth är mest känt för sina byggnader i art deco-stil. Ett annat kännetecken är att det finns över tusen källor för naturgas utspridda över staden. Det finns få begränsningar för var man får borra efter naturgas, så därför kan man se dem i nästan vilken typ av område som helst.

Fort Worth är även starkt influerat av sitt arv från cowboykulturen. Mest tydligt är det i Fort Worth Stockyards, som är ett National Historic District där westernstilen är väl bevarad.

Silicon Prairie

Runt Dallas finns det en ovanligt hög koncentration av teknikföretag. Det har lett till att området kallas Silicon Praire. Som en del av Silicon Praire finns det i Richardson norr om Dallas ett kluster med telekomföretag i vad som kallas Telecom Corridor. Här har till exempel Ericsson en stor del av sin USA-verksamhet. Förutom Ericsson hittar man här även Nokia, Cisco, Microsoft och Texas Instrument.

Väderprognos


Aktuell växelkurs:
1 USD = 10.44 SEK


www.dallas-info.se (c) 2011-2017