Dallas Reseguide 

Visa version för: Små skärmar
Stora skärmar

Inför Resan

Allt du behöver veta för att ta dig in i USA och lite tips på guideböcker som kan vara värt att införskaffa innan resan.

Pass och Visum

Som svensk medborgare får man stanna upp till 90 dagar i USA utan visum om man har ett maskinläsbart pass. I stället för visum måste man då använda sig av Visa Waiver Program. Visa Waiver innebär att man fyller i en blankett innan man passerar tullen i USA. Sedan januari 2009 måste man även ansöka elektroniskt innan man reser iväg.

Länkar

Mer information om in- och utresebestämmelser från Sveriges generalkonsulat i New York
USAs ambassad i Stockholm har också mycket information på sin
hemsida
Ansök om Visa Waiver
här

Pengar

Kreditkort accepteras nästan överallt och bankomater som accepterar Visa och Mastercard finns på många ställen, men det kan ändå vara bra att ha med sig lite dollar redan när man åker iväg. Dels är det bra att ha så man klarar sig första dagen ifall det skulle hända något, men det är även bra att ha så man kan köpa en tågbiljett in till stan eller ta en taxi till hotellet utan att man måste leta upp en bankomat det första man gör på flygplatsen.

Det är även värt att notera att det oftast kostar pengar att ta ut kontanter i USA. Förutom att svenska banker ofta tar 30-40 kronor per uttag utanför EU brukar amerikanska bankomater ha en avgift på 1-4 dollar per uttag.

Guideböcker

Även om man kan hitta mycket information på internet och det ibland går att få gratis turistinfo och kartor på den plats man besöker kan det vara praktiskt att ha en guidebok med sig.

De stora guideboksförlagen Lonely Planet och Rough Guides har inga dedikerade guideböcker om Dallas, men de böcker som täcker hela USA har såklart kapitel om Texas och Dallas. Ska man besöka flera ställen på samma resa eller om man har tänkt göra andra resor till USA kan en sådan större guide vara värt att införskaffa.

De guideböcker som är dedikerade till ett mindre område är såklart mer heltäckande än en bok om hela USA. De böcker som finns om DFW Metroplex verkar vara amerikanska och inte så vanliga i Sverige vilket gör dem lite dyrare. De flesta böcker är på engelska, men ett fåtal finns även på svenska

Några exempel på guideböcker om DFW

Marmac Guide till Dallas
Marmac guide till Fort Worth och Arlington
Fodors guide till Dallas, Fort Worth

Guideböcker om USA

Lonely Planet USA
Rough Guide to The USA

Guideböcker på svenska

Berlitz USA-guide
Första Klass USA-guide

Väderprognos


Aktuell växelkurs:
1 USD = 10.53 SEK


www.dallas-info.se (c) 2011-2017